Advies

Het kiezen van de juiste floorball stick kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Welke sticklengte heb ik nodig? Moet ik een linker of rechter stick? Wat betekend flex? En wat is nou het verschil tussen al die stickbladen.  Op deze pagina voorzien we je graag van informatie voor het kiezen van de juiste stick. 

Sticklengte

Het kiezen van een stick begint met het kiezen van de juiste stick lengte. In de tabel hiernaast staat een indicatie welke shaft lengte het best past bij de lengte van de speler. De juiste sticklengte ligt een paar centimeter boven de navel. Voor kinderen adviseren wij altijd om een stick aan te schaffen die net wat boven de navel uit komt. 

Bij sticks in de webshop wordt altijd de lengte van de shaft aangegeven. De totale stick lengte met het blad erbij valt ongeveer 10 cm groter uit dan de aangegeven shaft lengte.

Lengte speler Shaft lengte
<110 cm 55 - 60 cm
110 - 120 cm 65 - 70 cm
120 - 130 cm 70 - 75 cm
130 - 140 cm 75 - 80 cm
140 - 150 cm 80 - 87 cm
150 - 160 cm 87 - 92 cm
160 - 170 cm 96 - 100 cm
170 - 180 cm 100 - 104 cm
> 185 cm 104 cm

Links of rechts?

Floorball sticks kunnen beschikken over een linker of rechter stickblad. Weten welk blad je nodig hebt is cruciaal voor het kiezen de juiste stick. Het is belangrijk om vast te stellen welke kant je nodig hebt, en dit kan vrij eenvoudig. Stel jezelf de vraag ben je links of rechts handig? 

Ben je rechts handig? Dan heb je een linker (L) stick nodig. Met je rechterhand heb je als het goed is de bovenkant van de stick vast. Als je een stick vast hebt komt het blad aan de linkerkant van het lichaam terecht dus een linker (L) stick. 

Ben je links handig? Dan heb je een rechter (R) stick nodig. Met je linkerhand heb je als het goed is de bovenkant van de stick vast. Als je een stick vast hebt komt het blad aan de rechterkant van het lichaam terecht dus een rechter (R) stick. 

Flex

Elke stick beschikt over een flex. Flex staat voor flexibiliteit van de shaft. Hoe hoger het flex nummer des te meer flexibiliteit er in de shaft aanwezig is, en dus hoe sneller de stick buigt. 

Voor jeugdspelers raden wij altijd aan om een stick te nemen met een hogere flex. Omdat jeugdspelers over minder kracht beschikken zijn ze gebaat bij een stick met meer flexibiliteit. Hierdoor wordt het spelen van floorball makkelijker voor ze. 

De meeste senioren zowel mannen als vrouwen kunnen op gebied van flex prima uit de voeten met een stick tussen de 27 en 30 flex. Voor dames adviseren wij om een stick te kiezen met een wat hogere flex 29 of 30. Omdat dames over het algemeen beschikken over minder kracht dan mannen past een stick met een wat hogere flex beter bij ze. Ook voor beginnende volwassenen raden wij een stick aan met een wat hogere flex.

Flex Geschikt voor
24 - 26 Stijve shaft, geschikt voor experts en spelers die hard schieten
27 - 29 Medium shaft, geschikt voor de meeste volwassenen.
30 - 37 Zachte shaft, geschikt voor beginnende volwassen en jeugd spelers

Bladen

Bladen zijn er in alle verschillende soorten maten. Op de jeugdsticks zit meestal al standaard een allround blad. Dit betekent dat het blad voor zowel schieten als passen is gemaakt. Bij de kleinste jeugdsticks zijn de bladen ook een slag kleiner als bij de senioren sticks. Als je een nieuw blad op je stick wil is het belangrijk er rekening mee te houden dat het blad van hetzelfde merk als je stick moet zijn ivm veiligheidsredenen en reglementen. Dus heb je een stick van Unihoc dan moet daar een Unihoc blad op zitten.

Ben je nou opzoek naar iets specifieker? Hieronder lichten we de meest voorkomende stickbladen van Unihoc en Zone toe. 

Unihoc

UNILITE

Dit is het lichtste (64,5 gram) blad van Unihoc. Door hernieuwd design is het extra gewicht uit het blad gehaald. Het blad biedt de perfecte eigenschappen voor een goede balcontrole en schot. 

ICONIC

Als 1 van de meest agressieve bladen in de collectie. Is dit het schotblad van Unihoc. Met een focus voor het optimaliseren van het schot. 

EPIC

Is een modern blad gecombineerd met top functionaliteit. Het blad heeft een klassiek Unihoc design. Biedt goede balcontrole en een verbeterd schot. 

UNITY

Dit blad is gemaakt met als focus punt het verbeteren van je schot. Met een grote pre hook wat zorgt voor veel balcontrole en meer kracht in je schot.

SONIC

Is opgebouwd zonder extreme excessen. Hierdoor is het blad betrouwbaar en makkelijk hanteerbaar. Waardoor het niet je spel verstoort en je kan genieten van optimale balcontrole

PLAYER

Het meest verkochte blad van Unihoc sinds de release in 2006. Door het lage gewicht en stevigheid biedt dit blad veelzijdige speelopties. Wat zorgt voor goede balbeheersing en fantastische touch

Zonefloorball

HYPER

Dit is het schotblad van Zone. Het blad beschikt over een grote prehook. Wat het geschikt maakt voor sweeper en slapshots. Hyper is een van de lichtste bladen van Zone en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en plastic typen 

ZUPER

Is een allround blad. Het geeft de speler goede bal controle en zorgt voor het geven van goede passes. De spikes op het blad zorgen voor een agressieve uiterlijk

MAKER

Als je ervan houdt om als spelmaker te fungeren in je team. Is dit het blad voor jouw. Maker zorgt voor verbeterde passing. 

HARDER

Dit blad brengt het beste van de Hyper en de Maker bij elkaar. Dit blad is robuust en sterk. Voorziet de speler van een goed schot en sterke passing. 

DREAM

Dit is het nieuwste blad van Zone. Het is een hernieuwd design van hun meeste verkochte blad Supreme. Dit heeft gezorgd voor een sterker blad wat maar met 1 schroef vast zit aan de shaft.

SUPREME

Is gemaakt voor de technische speler. Hierbij staat de balcontrole centraal en is oog gehouden voor passen en playmaking. 

MONSTR

Brengt het beste van de Supreme en Zuper samen. Hierdoor is een blad gecreëerd wat zoveel mogelijk mensen past. 

Oxdog

FSL (fastshootlight)

FSL is een licht schotblad van Oxdog. Die beschikt over goede balcontrole. Komt in enkel carbon en dubbel carbon

AVOX

Beschikt over agressieve hoek in het blad wat zorgt voor een verbeterd schot. Top van het blad heeft voor een "pocket" modificatie 

OPTILIGHT

Lichtste blad van Oxdog op 66 gram. Goede bal controle met zachte touch. Optimaal licht gecombineerd met stijfheid van het blad. 

RAZOR

Medium precurved blad beschikt over een agressieve opening wat zorgt voor een goed bal gevoel

BLOCK

Precurved, heel licht van gewicht. Makkelijk om mee te spelen voor de jongste jeugd.